Olijfblad, ongekend waardevol voor de gezondheid - Detox Den Haag


Detox Den Haag



Olijfblad, ongekend waardevol voor de gezondheid

Olijfblad, ongekend waardevol voor de gezondheid

Olijfblad

Olijfblad, gemaakt van de bladeren van de olijfboom (*Olea europaea*), heeft een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele kruidengeneeskunde, vooral in Mediterrane landen. Olijfbladeren bevatten verschillende bioactieve verbindingen die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid, waaronder hypoglycemische  (een te lage bloedsuikerspiegel) en hypolipidemische (cholesterol in het bloed) eigenschappen. Deze verbindingen, zoals polyfenolen, worden steeds meer onderzocht vanwege hun vermogen om verschillende gezondheidsproblemen aan te pakken.

 

Cardiovasculaire Gezondheid en Diabetes
Uit diverse studies blijkt dat de fenolische verbindingen in olijfbladeren, zoals oleuropeïne, een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van de cardiovasculaire gezondheid. Ze hebben krachtige antioxiderende, antihypertensieve, en hypoglycemische eigenschappen, wat betekent dat ze kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk, het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de cholesterolwaarden. Mensen met diabetes of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kunnen baat hebben bij het regelmatig drinken van olijfbladthee.

 

 

Antimicrobiële en Antioxiderende Activiteit
Olijfbladeren staan ook bekend om hun antimicrobiële eigenschappen. De polyfenolen in olijfbladeren, vooral oleuropeïne, hebben een sterke antimicrobiële werking.

Daarnaast hebben de antioxidanten in olijfbladeren krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Ze helpen het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress en vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die van nature vrijkomen bij verschillende processen in je lichaam.

Olijfblad en Alzheimer
Hoewel het onderzoek naar de effecten van olijfblad op Alzheimer nog beperkt is, wijzen studies erop dat olijfbladeren de autophagie (het natuurlijke opruimproces van cellen) kunnen bevorderen en verlies van eiwitbalans kunnen herstellen. Dit is van belang voor de behandeling van Alzheimer, waar giftige eiwitophopingen in de hersenen een grote rol spelen.

Gewichtsbeheersing en Metabool Syndroom
Supplementatie met polyfenolen uit olijfblad gedurende 12 weken toonde aan dat het de insulinegevoeligheid en de capaciteit van de alvleesklier om insuline af te scheiden verbeterde bij middelbare mannen met overgewicht die risico lopen op het ontwikkelen van het metabool syndroom. Dit suggereert dat olijfbladthee een rol kan spelen in het beheersen van gewicht en het voorkomen van diabetes type 2.

Neuroprotectieve Eigenschappen bij Diabetes
Olijfblad blijkt ook een waardevol neuroprotectief middel te zijn voor mensen met diabetes. De bladeren zijn rijk aan oleuropeïne, een stof die een gunstig effect heeft op dyslipidemie, type 2 diabetes en obesitas. Olijfbladextract helpt bij het verlagen van vetten in het bloed en kan daardoor de algehele gezondheid verbeteren.

Postmenopauzale Gezondheid en Osteoporose
Voor postmenopauzale vrouwen kan olijfbladthee nuttig zijn in het voorkomen van verouderingsprocessen en oxidatieve stressgerelateerde aandoeningen, zoals osteoporose. De polyfenolen in olijfblad kunnen de botgezondheid ondersteunen en zo het risico op osteoporose verminderen.

Een doodnormaal simpel blad waar je misschien nooit eerder naar hebt gekeken maar die wel een leuke en lekkere speler voor je gezondheid kan zijn.

Liefs Angelique,
Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut
BrainQ Therapeut
ADHD Therapeut

Bron vermelding

Borjan D, Leitgeb M, Knez Ž, Hrnčič MK. Microbiological and Antioxidant Activity of Phenolic Compounds in Olive Leaf Extract. Molecules. 2020 Dec 15;25(24):5946. doi: 10.3390/molecules25245946. PMID: 33334001; PMCID: PMC7765412.

Acar-Tek N, Ağagündüz D. Olive Leaf (Olea europaea L. folium): Potential Effects on Glycemia and Lipidemia. Ann Nutr Metab. 2020;76(1):10-15. doi: 10.1159/000505508. Epub 2020 Jan 3. PMID: 31901903.

Romero-Márquez JM, Forbes-Hernández TY, Navarro-Hortal MD, Quirantes-Piné R, Grosso G, Giampieri F, Lipari V, Sánchez-González C, Battino M, Quiles JL. Molecular Mechanisms of the Protective Effects of Olive Leaf Polyphenols against Alzheimer’s Disease. Int J Mol Sci. 2023 Feb 22;24(5):4353. doi: 10.3390/ijms24054353. PMID: 36901783; PMCID: PMC10001635.

Vogel P, Kasper Machado I, Garavaglia J, Zani VT, de Souza D, Morelo Dal Bosco S. Polyphenols benefits of olive leaf (Olea europaea L) to human health. Nutr Hosp. 2014 Dec 17;31(3):1427-33. doi: 10.3305/nh.2015.31.3.8400. PMID: 25726243.

Perrinjaquet-Moccetti T, Busjahn A, Schmidlin C, Schmidt A, Bradl B, Aydogan C. Food supplementation with an olive (Olea europaea L.) leaf extract reduces blood pressure in borderline hypertensive monozygotic twins. Phytother Res. 2008 Sep;22(9):1239-42. doi: 10.1002/ptr.2455. PMID: 18729245.

Javadi H, Yaghoobzadeh H, Esfahani Z, Reza Memarzadeh M, Mehdi Mirhashemi S. Effects of Olive Leaf Extract on Metabolic Response, Liver and Kidney Functions and Inflammatory Biomarkers in Hypertensive Patients. Pak J Biol Sci. 2019 Jan;22(7):342-348. doi: 10.3923/pjbs.2019.342.348. PMID: 31930845.

de Bock M, Derraik JG, Brennan CM, Biggs JB, Morgan PE, Hodgkinson SC, Hofman PL, Cutfield WS. Olive (Olea europaea L.) leaf polyphenols improve insulin sensitivity in middle-aged overweight men: a randomized, placebo-controlled, crossover trial. PLoS One. 2013;8(3):e57622. doi: 10.1371/journal.pone.0057622. Epub 2013 Mar 13. PMID: 23516412; PMCID: PMC3596374.

García-Villalba R, Larrosa M, Possemiers S, Tomás-Barberán FA, Espín JC. Bioavailability of phenolics from an oleuropein-rich olive (Olea europaea) leaf extract and its acute effect on plasma antioxidant status: comparison between pre- and postmenopausal women. Eur J Nutr. 2014 Jun;53(4):1015-27. doi: 10.1007/s00394-013-0604-9. Epub 2013 Oct 26. PMID: 24158653.

Berköz M, Kahraman T, Shamsulddin ZN, Krośniak M. Antioxidant and anti-inflammatory effect of olive leaf extract treatment in diabetic rat brain. J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2021 Jun 17;34(2):187-196. doi: 10.1515/jbcpp-2021-0054. PMID: 34134180.

Araki R, Fujie K, Yuine N, Watabe Y, Nakata Y, Suzuki H, Isoda H, Hashimoto K. Olive leaf tea is beneficial for lipid metabolism in adults with prediabetes: an exploratory randomized controlled trial. Nutr Res. 2019 Jul;67:60-66. doi: 10.1016/j.nutres.2019.05.003. Epub 2019 May 11. PMID: 31158739.