“Leer je lichaam lezen: Hoe klachten ons waardevolle hints geven”
Stel je voor dat je lichamelijke klachten signalen zijn die aandacht vragen. Zo luister ik aandachtig naar de verhalen van mijn klanten. Ik stel me altijd de vraag: “Wat probeert je lichaam je te vertellen?”
➡ Ben je moe, of neem je te weinig tijd om te rusten?
➡ Ervaar je buikpijn, of verwerk je emoties niet goed?
➡ Heb je last van hoofdpijn, terwijl je schouders gespannen zijn vanwege de lasten van anderen?
➡ Heb je een burn-out, of zijn je grenzen te zwak?
➡ Voel je pijn in je onderrug door onverwerkte boosheid?
De kern van het probleem boven krijgen.
Het ontrafelen van de kern van deze problemen is cruciaal. Als een ware detective zoek ik naar de vertaling van je klachten, om de kern van het probleem te achterhalen. Herstel begint vanuit die basis. Fysiek herstel is één kant van de medaille, maar de uitdaging ligt in de aanpak van onderliggende gedachten, gedragingen en overtuigingen. Dit is vaak een uniek proces voor ieder individu, maar er zijn handige trucjes die kunnen helpen. Onlangs werd ik zelf geconfronteerd met een probleem waar ik geen oplossing voor zag, totdat ik een ontstoken teen kreeg. Ik begrijp uit ervaring wat het lichaam dan zegt: ontstekingen vertalen zich vaak naar een gevoel van uitzichtloosheid. Zo voelde ik me ook.
Diepe ontspanning speelt een cruciale rol in herstel.
Ik ben ervan overtuigd dat alles vanuit ontspanning kan worden benaderd, of het nu werk is, huishoudelijke taken of boodschappen. Doe alles bewust, met één ding tegelijk bezig zijn. Een realistische planning en niet een lange lijst met ontelbare taken, waardoor je de hele dag door extra druk voelt. Neem korte pauzes met momenten van stilte gedurende de dag, weg van je mobiel. Even uit het raam staren of een korte wandeling maken kan al enorm helpen. Plan actief momenten van ontspanning in, dingen waar je oprecht blij van wordt of die je rust brengen.
Sta stil bij het voelen en luister naar je lichaam.
Dit kan op verschillende manieren, zoals even in stilte zijn en je hand op de pijnlijke plek leggen, om je vervolgens te concentreren op je ademhaling. YouTube biedt verschillende meditaties en frequenties die je kunt gebruiken voor specifieke problemen. Ikzelf ben bijvoorbeeld fan van Nuno Nina Music vanwege hun Healy-programma’s; een vorm van frequentietherapie met programma’s zoals loslaten of zijn. Schrijven in een dagboek kan ook helpen om dichter bij je emoties te komen en deze te verwerken.
De podcast “Over Mensen met Grenzen” behandelt de connectie tussen gedachten, emoties & gedrag en het effect ervan fysiek en mentaal. Psychologen, therapeuten, coaches en klanten bespreken open en eerlijk hun ervaringen en beste adviezen. Het ontwikkelen van grenzen, omgaan met triggers en het verwerken van emoties kan je trainen. Extra ondersteuning in de vorm van een flowchart (de checklists grenzen, triggers en emoties) waarmee je stap voor stap jezelf door elke ervaring ontwikkelt is ook een goede optie. De checklists zijn de vragen die ik gedurende een traject stel aan mijn klanten. Ze zijn na 8,5jr ervaring als therapeut de werkwijze waarmee ik mensen help om emoties te verwerken.
Mocht je meer hulp willen dan mag je altijd een mail sturen of een afspraak inplannen via DetoxDenHaag.nl